19 Mayıs 2016 Perşembe

visiega cava método tradicional brut NV (İspanya)

cava (kava okunur), ispanya'da üretilen, DO (denominacion de origen) statüsüne sahip bir köpüklü şarap. şampanya ile aynı yöntemle üretiliyor ancak üzümleri farklı. (ve tabi fransa'nın champagne bölgesinde üretilmediği için şampanya (champagne) olarak isimlendirilemiyor.) kavaların büyük bir çoğunluğu katalonya bölgesinde üretiliyor-muş. bu arada "cava" katalanca mahsen demek imiş.

bu şarabı geçen haftalarda metro marketten almışdık. fiyatı avrupa fiyatını katlıyor gibi ama türkiye'de üretilen köpüklü şaraplara göre hala daha ekonomik. genel olarak şarap fiyatlarının uçukluğu gözönüne alınırsa da 'visiega cava' için iyi bir fiyat-kalite şarabı denebilir.

kendisi ferah, canlandırıcı, meyvemsi ve hafif bir köpüklü. macabeu, xarello ve paralleda yerel üzümlerinden üretilmiş bir kupaj. sıcak açık sarı renkte, orta gövdeli, kaygan dokusu ile aromatik ve dengeli. burunda  armut ve çiçeksi notalar ( hanımeli?) öne çıkıyor. damakta ise asitli ve canlı aroması ile greyfurt ön planda ve bitimde hafif (greyfurt) acılığı hissediyor.* denizden çıkan börtü-böcü-kabuklu ve yumuşakçanın yanına da pek yakışıyor. sevdik.

*2017'de bir kaç şişe daha aldık. bitimdeki acılık gitmişti. oldukça meyvemsiydi.
Not: Bu köpüklü şarabın bir de rozesi var.

Görsel: https://tr.pinterest.com/pin/240731542555756340/?from_navigate=true

15 Mayıs 2016 Pazar

m. chapoutier crozes-hermitage les meysonniers 2012 (Kuzey Rhone, Fransa)

aaa ne değişik bir şiraz sepajı... demiştim ilk karşılaşmamızda. geçen seneydi sanırım. gel gör ki "değişik" benmişim... insan yerelde sıkışınca "evrensel" şaşırtıyor. geçen sene şaşırıp çok beğendiğim bu şarabı bu sene hoşş fekat tekdüze ve biraz sıkıcı buldum. iyi mi.

zannedersem ecnebi şarap erbapları, "şiraz sepajı" denince aşağı yukarı bunun gibi bir şey anlıyorlar... şöyle ki şiraz üzümünün anavatanı fransa. fransa'da şaputiye iyi bir üretici/negosyan olarak biliniyor - özellikle şiraz sepajları ile öne çıkan kuzey rhone apelasyonlarında. crozes-hermitage da (bir hermitage (aoc) değil tabi ama) saygın, bilinen ve ortalama bir apelasyon. dolayısıyla denebilir ki şaputiye'nin croshermitajı dünya ölçeğinde eli yüzü düzgün, kanonik, iyi bir şiraz sepajı. türkiye ölçeğinde ise şaşırtıcı, ufukaçıcı ve şahane.

kendisi, 25 yaşındaki les meysonniers bağlarından toplanan şiraz üzümlerinden üretilip şişelenmeden önce 12 ay beton tanklarda dinlendirilmiş ve alkol oranı %13. burunda böğürtlen ön planda, ama çok parlak değil, bağırmıyor, topraksı bir yumuşaklıkla harmanlanan hafif karabiber rayihaları eşlik ediyor. burun-damak sürekliliği olan, orta-gövdeli, olgun tanenleri ile yumuşak, dengeli bir şarap. bitimi oldukça uzun. sade ve karakterli, keyifli ve hoş. (kırmızı et ile uyumlu).

*not.1: bu şarabı kav'dan almıştık.
  not. 2: asiti biraz düşük gibi geldi bana aslında. biraz daha asitli bir şarap olaymıştı iyiymişti gibi hissettim. - not edeyim dedim.

Görsel: http://redpigflower.com/ 

4 Mayıs 2016 Çarşamba

Muga Reserva Seleccion Especial 2010 (Rioja, İspanya)

muga'nın özel seçki rezervası, bu ispanyol bodegasının sadece hasatın en iyi olduğu yıllarda ürettiği bir şarap. mor ışıltılı koyu yakut renginde, %70 tempranillo, %20 garnacha (grenache), %7 mazuelo (carignan), %3 graciano üzümlerinden oluşmuş bir kupaj kendisi. doğal maya ile fermante edilmiş, 26 ay meşe fıçılarda, 12 ay şişede bekletilmiş. alkol oranı %14.

burunda taze, yoğun ve serin siyah-kırmızı orman meyveleri baskın, bu taze kokuya erik, vanilya ve pamuk şekeri eşlik ediyor. orta damakta mürdüm eriğine eşlikeden hafif odunsu (sedir ağacı?) ve topraksı mineral nüanslar hissediliyor. bitime yakın ise karabiber, meyankökü ve aromatik kök bitkilerine özgü tatlar ortaya çıkıyor. aroma paleti genel olarak parlak ve sıcak tonlarda, asiditesi canlı, yuvarlak tanenli, orta gövdeli, güçlü bir yapıya sahip. bitimi biraz kısa olmasına rağmen oldukça kompleks, bütünlüklü, dengeli ve güzel bir şarap.

muga rse 2010 için uzmanlar 2026'da için 2036'da için filan diyorlar... dinlemeyin, hayat kısa. burası 2,5'tan 3. dünya - yarın ne olacağı belli olmaz. ayrıca gençken de fevkalade güzel bir kırmızı ama yıllanma potansiyeli de şarapta açıkça hissedilebiliyor. kendisi havalandırmanın iyi geldiği şaraplardan biri. bir sonraki karşılaşmamızda açtıktan sonra bir saat "şişede" havalandırmayı planlıyoruz.

bana göre iyi şaraplar birbiri ile karşılaştırılıp yarıştırılmamalı. güzel ve değerli olan şey onların farklılıkları zaten... rioja alta ve muga da birbirinden farklı ve güzel riyohalardı. o kadar ki bize "daha önce hiç riyoha içmemişiz" dedirtti. ikisi de kompleks ve dengeli şaraplar. ayrıca ikisinde de benzer topraksı notalar var fakat bu daha çok fransız şaraplarında rastlanılan tarzda bir mineraliteye benzemiyor (sanki bunlardaki mineralite yağmur kokusundan ziyade ıslak toprak kokusunu andırıyor). bununla beraber alta, muga'ya göre daha elegan, daha ince, daha bir yemeksever ve daha stabil bir şarap. muga ise daha genç ve daha modern. meyvemsiliği daha baskın ve ön planda, yeni meşe etkisi daha okunaklı ama dozunda. ayrıca daha canlı, daha parlak, daha asitli ve strüktürü daha güçlü. rioja alta, spektrumun geleneksel çizgiye yakın bir yerinde dururken muga modern (daha doğrusu uluslararası) stile daha yakın. muga bodegasının iddiası modern ile gelenekseli harmanlamak ve muga rse 2010 da bunu başarı ile yaptıklarının kanıtı gibi.


http://www.bodegasmuga.com/en/muga-reserva-seleccion-especial/