aaa ne değişik bir şiraz sepajı... demiştim ilk karşılaşmamızda. geçen seneydi sanırım. gel gör ki "değişik" benmişim... insan yerelde sıkışınca "evrensel" şaşırtıyor. geçen sene şaşırıp çok beğendiğim bu şarabı bu sene hoşş fekat tekdüze ve biraz sıkıcı buldum. iyi mi.
zannedersem ecnebi şarap erbapları, "şiraz sepajı" denince aşağı yukarı bunun gibi bir şey anlıyorlar... şöyle ki şiraz üzümünün anavatanı fransa. fransa'da şaputiye iyi bir üretici/negosyan olarak biliniyor - özellikle şiraz sepajları ile öne çıkan kuzey rhone apelasyonlarında. crozes-hermitage da (bir hermitage (aoc) değil tabi ama) saygın, bilinen ve ortalama bir apelasyon. dolayısıyla denebilir ki şaputiye'nin croshermitajı dünya ölçeğinde eli yüzü düzgün, kanonik, iyi bir şiraz sepajı. türkiye ölçeğinde ise şaşırtıcı, ufukaçıcı ve şahane.
zannedersem ecnebi şarap erbapları, "şiraz sepajı" denince aşağı yukarı bunun gibi bir şey anlıyorlar... şöyle ki şiraz üzümünün anavatanı fransa. fransa'da şaputiye iyi bir üretici/negosyan olarak biliniyor - özellikle şiraz sepajları ile öne çıkan kuzey rhone apelasyonlarında. crozes-hermitage da (bir hermitage (aoc) değil tabi ama) saygın, bilinen ve ortalama bir apelasyon. dolayısıyla denebilir ki şaputiye'nin croshermitajı dünya ölçeğinde eli yüzü düzgün, kanonik, iyi bir şiraz sepajı. türkiye ölçeğinde ise şaşırtıcı, ufukaçıcı ve şahane.
kendisi, 25 yaşındaki les meysonniers bağlarından toplanan şiraz üzümlerinden üretilip şişelenmeden önce 12 ay beton tanklarda dinlendirilmiş ve alkol oranı %13. burunda
böğürtlen ön planda, ama çok parlak değil, bağırmıyor, topraksı bir yumuşaklıkla
harmanlanan hafif karabiber rayihaları eşlik ediyor. burun-damak sürekliliği olan, orta-gövdeli,
olgun tanenleri ile yumuşak, dengeli bir şarap. bitimi
oldukça uzun. sade ve karakterli, keyifli ve hoş.
(kırmızı et ile uyumlu).
not. 2: asiti biraz düşük gibi geldi bana aslında. biraz daha asitli bir şarap olaymıştı iyiymişti gibi hissettim. - not edeyim dedim.
Görsel: http://redpigflower.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder