cava (kava okunur), ispanya'da üretilen, DO (denominacion de origen) statüsüne sahip bir köpüklü şarap. şampanya ile aynı yöntemle üretiliyor ancak üzümleri farklı. (ve tabi fransa'nın champagne bölgesinde üretilmediği için şampanya (champagne) olarak isimlendirilemiyor.) kavaların büyük bir çoğunluğu katalonya bölgesinde üretiliyor-muş. bu arada "cava" katalanca mahsen demek imiş.
bu şarabı geçen haftalarda metro marketten almışdık. fiyatı avrupa fiyatını katlıyor gibi ama türkiye'de üretilen köpüklü şaraplara göre hala daha ekonomik. genel olarak şarap fiyatlarının uçukluğu gözönüne alınırsa da 'visiega cava' için iyi bir fiyat-kalite şarabı denebilir.
kendisi ferah, canlandırıcı, meyvemsi ve hafif bir köpüklü. macabeu, xarello ve paralleda yerel üzümlerinden üretilmiş bir kupaj. sıcak açık sarı renkte, orta gövdeli, kaygan dokusu ile aromatik ve dengeli. burunda armut ve çiçeksi notalar ( hanımeli?) öne çıkıyor. damakta ise asitli ve canlı aroması ile greyfurt ön planda ve bitimde hafif (greyfurt) acılığı hissediyor.* denizden çıkan börtü-böcü-kabuklu ve yumuşakçanın yanına da pek yakışıyor. sevdik.
*2017'de bir kaç şişe daha aldık. bitimdeki acılık gitmişti. oldukça meyvemsiydi.
Not: Bu köpüklü şarabın bir de rozesi var.
Görsel: https://tr.pinterest.com/pin/240731542555756340/?from_navigate=true
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder