Güney Ron Vadisi'ne ait apelasyonlardan biri olan "Cotes du Rhone Villages", özgünlük açısından, jenerik "Cotes du Rhone" apelasyonu ile, Chateauneuf-du-Pape yada Vacqueyras gibi daha spesifik apelasyonların arasında yeralıyor. Şarabın etiketindeki "Grande Reserve" ifadesi ise Fransa şarapları açısından teknik olarak hiç bir anlam ifade etmiyor açıkçası. Fransa'da İspanya'dan farklı olarak bir şarabın etiketine "Reserve" yada "Grande Reserve" yazabilmek için herhangi bir kural/regulasyon yok.
Les Dauphins (Ledofen)'in Cotes du Rhone 2012'si, (özellikle 2015'de) hesaplı denebilecek market şarapları kategorisindeki gözdelerimizden biriydi. Karşılaştıracak olursak: Aynı üreticinin Cotes du Rhone Villages 2014'ü daha sağlam bir strüktüre sahip ve daha yemek dostu olmakla beraber biraz daha kapalı, dilue ve köşeli bir şarap. Ancak verdiği tazelik ve ferahlık hissi, yüksek ama meyvemsi asiditesi, kendini hissettiren hafif köşeli tanenleri ve çok hafif böyle alttan alttan duyulan yeşil, sert ve güneşli Akdeniz'e özgü baharlı tat ve kokuları ile ve tabi bir de uygun sayılabilecek fiyatı ile (38 tl idi) insana kendini sevdiriyor açıkçası.
Kendisi yakut kırmızısı renginde %13,5 alkollü, inceye yakın orta gövdeli bir grenache, syrah ve mourvedre harmanı. Burunda kırmızı orman meyveleri ve baharat (vanilya) aromaları hakim. Damakta ise taze çilek, baharlı herbal notalar, yeşil biber, meyan kökü ve karabiber. Bitimi ise herbal ve kısa. Bu şarabı 16°C'de ızgara köftenin yanına açtık. Kimyona, karabibere ve soğana banamısın demedi - pek iyi geçindi. 'Basit' ve 'sıradan' bir yemeği daha lezzetli ve keyifli bir hale getirdi.
Şarap saklamaya uygun koşullarımız olsa ve bizim yada ülkenin yerinde duracağının garantisi olsa önümüzdeki en az 2 sene boyunca tüketmek üzere bir kaç şişe alınıp bir kenera koyulabilirdi - diye düşünüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder