Chateau Mezain, Bordeaux şarap bölgesinin sağ yakasında, Gironde nehrinin iki kolu (Dordogne ve Garonne) arasında bulunan Entre-Deux-Mers alt-bölgesinde bulunuyor.* Jenerik Bordeaux DOC statüsüne sahip bu kırmızı, merlot ağırlıklı bir merlot - cabarnet sauvignon harmanı. Etiketinde bulunan "mis en bouteille au chateau" ibaresi ise şarabın yerinde şişelendiğini gösteriyor. Ayrıca 2013'te "Concours de Bordeaux Vins d'Aquitaine"dan aldığı bir de altın madalyası bulunuyor.**
Biz bu şarabı 2015'in sonbaharında oldukça uygun bir fiyata (30tl civarındaydı) marketten almıştık. Ancak geçen yıl tattığımızda oldukça sert, sıkı ve sivri bulmuş, aldığımız ikinci şişeyi açmadan önce en az bir sene beklemeye karar vermiştik. Hakikaten de yıllanma potansiyeli olan bir şarap çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu açtığımız bu ikinci şişeyi biraz daha açılmış ve yuvarlanmış bulduk. Hatta üçüncü bir şişemiz olsa ve saklama koşullarımız da daha uygun olsa 1-2 sene daha bekletir öyle açardık diye düşündük...
Koyu yakut kırmızısı rengindeki Chateau Mezain 2012, sağlam strüktürü, dengesi ve yalınlığı ile öne çıkan hoş bir şarap. Şarapta denge, bütünlük ve yalınlık gibi özellikler, kimi damaklar için pek önemli olmasa gerek ki Wine Enthusiast "kabul edilebilir" minvalinden 82 puan vermiş kendisine - kınadım.*** Tamam hani zengin, aromatik, parfümlü veya kompleks bir şarap olduğu iddia edilemez ama yine de özenli, düzgün-dengeli, canlı, yıllanma potansiyeli olan ve hesaplı bir fiyat-kalite şarabı olarak "iyi" sıfatını hakediyor bence.
Şarabın %13 alkol oranı yuvarlanmış güçlü tanenleri ve canlı asiditesi ile iyi dengelenmiş; burunda derin meyve (kiraz) notları ve zarif baharat nüanları (vanilya) hakim; damakta canlı, meyvemsi (kiraz ve
erik) ve herbal (meyankökü); fakat bitimi biraz kısa. Biz bu şarabı 15-16°C' sıcaklıkta, dekanter kullanmaksızın peynirli pizzanın yanında açtık ama pek uymadı açıkçası. Şarap yemeğe baskın çıktı; önüne geçti. Sade ve basit bir kırmızı et ile daha uyumlu olacakmış anlaşılan... Aperatif veya - Amerikalıların deyimiyle - "kokteyl şarabı" olarak ise önermezdim zira güçlü tanenleri ve sağlam asiditesi ile daha ziyade yemek dostu bir kırmızı kendisi.
Notlar:
* Entre-Deux-Mers apelasyonu sadece bu bölgede üretilen beyaz şaraplarıkapsıyor.
** Her sene Bordeaux'da düzenlenen bu yarışma, Aquitaine bölgesinde az bilinen veya küçük ölçekli üreticileri, uluslararası piyasaya tanıtma amacını taşıyormuş. Nitekim bir bordo şarabının etiketine üzüm cinsi isimlerinin eklenmesi de, üreticinin Amerika merkezli uluslararası piyasayı hedeflediğinin en iyi göstergelerinden biri sanırım.
** Her sene Bordeaux'da düzenlenen bu yarışma, Aquitaine bölgesinde az bilinen veya küçük ölçekli üreticileri, uluslararası piyasaya tanıtma amacını taşıyormuş. Nitekim bir bordo şarabının etiketine üzüm cinsi isimlerinin eklenmesi de, üreticinin Amerika merkezli uluslararası piyasayı hedeflediğinin en iyi göstergelerinden biri sanırım.
Görsel: Nicolaas Warb, 'Wind Symphony' (1949)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder