9 Ocak 2017 Pazartesi

Yılbaşı meşrebimiz

Yılbaşında şarabın azı yada çoğu vardır da yanlışı yoktur gibi geliyor bana. Sonuçta ne Rus çarı, ne İngiliz asilzadesi ne de Fransız kentsoylusuyuz... Akdenizliyiz, malum kanımız muhabbete kaynar; eş, dost, akraba yemek masasında toplanmışız. Herkes  hep bir ağızdan konuşuyor, gülüşüyor, şakalaşıyor. Umutlu olmak istiyoruz, en azından bu gece "şimdi" ve "burada" beraber olmaktan mutluyuz. Kutlamaya değmez mi? - Fakat hindi henüz pişmedi. Kardeşimle beraber ilk defa yaptık, tarif biraz ordan biraz burdan. Ne zaman pişer? -hiç bir fikrim yok. O zaman bir köpüklü mü açsak...

Bu yılbaşı babamın şarap dolabını elden geçirmeye kararlıydım - babamsa bu konuda "biraz" isteksiz... Yıllardır o mutfak dolabında duran bir kaç köpüklü var, kimisinin akıbeti şüpheli... Bir roze ve iki beyaz köpüklüyü yaklaşık 2-3 saat önceden buzdolabına koydum. Ayrıca bir kaç kırmızıyı da  45dk - 1 saat buzdolabında soğutmak gerekiyor. Bir de o.nın getirdiği roze ve kırmızılar var. Bu arada, şarap sayısını kişi başına bir şişe düşecek şekilde hesapladık. Kulağa biraz fazla geliyor ama en azından böylelikle şarabımızın tükenmeyeceğinden emin olabiliriz.

Fırında hindiyi beklerken ilk açtığımız ve 2017 için kadeh kaldırdığımız köpüklü Comte de Brismand Champagne Brut Reserve. İngiltere'deki bir market zincirinin (Lidl) şişelediği bu mütevazi şampanya, büyük şampanya üreticilerinin alt gamlarınının yarı fiyatından daha ucuzken kalite olarak onlarla denk tutuluyor. Decanter'den ve çeşitli uluslararası yarışmalardan bir çok ödül almış. Kendisi, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier üzümlerinden oluşmuş klasik bir şampanya kupajı. Dengeli, sek, zarif ve bol köpüklü ayrıca sağlam bir strüktüre sahip, basit ama hoş ve leziz bir şampanya. Burunda meyvemsi, narenciye ağırlıklı, ve şampanyaya özgü mayamsı ikincil aromalar hissediliyor. Damakta ise oldukça hafif, yoğun ve diri bir asiditeye sahip. Meyvemsi bitimi de orta uzunlukta denebilir.

Bu şişeyi, ya İngiltere'de yaşayan kuzenim gelirken yada annemler onu ziyarete gittikleri zaman dönerken getirdiler. Nerden baksak 3-5 yıldır mutfak dolabında bekliyordu. Genel olarak serin olmakla beraber sıcaklığı sabit olmayan bir ortamda yıllarca bekledikten sonra hala bu kadar diri, taze ve sapasağlam kalabilmesi şarabın sağlam strüktürünün ve dayanıklılığının, dolayısıyla kalitesinin bir göstergesi gibi duruyor. Ayrıca herkesler de bu köpüklüyü sevdi ve genel olarak beğendi.

Eric Asimov (The NewYork Times'ın şarap yazarı) yılbaşı gibi yemekli ve kalabalık kutlama ortamları için uzun saatler boyunca, masadaki türlü çeşitli yemek ve meze tabağı ile beraber tüketilebilecek ince gövdeli, esnek, canlı bir asiditeye sahip tazeleyici ve enerjik şaraplar öneriyor. Hakikaten de gece uzun ve sofra çok ve çeşitli meze ve salata türü tabaklarla dolu olduğu için meşe baskın, yüksek tanenli ve yüksek alkollü şaraplardan kaçınmak iyi bir fikir gibi görünüyor. Bununla beraber o. ile  ortak deneyimimiz, bizdeki kutlama masalarına yada "anne sofraları"na kırmızı şaraptan ziyade rozelerin daha iyi uyum sağladığı. Bu sebeple, o. ile pek de konvansiyonel olmayan bir seçim yaptık ve yemekle beraber içmek için roze köpüklüler seçtik.

İlki daha önce denediğimiz Visiega Cava Rosada Brut idi. Bu Katalan köpüklüsü, sofradaki hiç bir tabağa burun kıvırmadığı gibi, özellikle kuşüzümlü ve tarçınlı iç pilavıyla, hindi ile ve közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberden oluşan meze tabağı ile şahane bir uyum yakaladı. Yemeğin sonunda açtığımız Luis Pato'nun Touriga Nacional sepajı olan roze espumante ise genel olarak "ekşi" bulundu, asiditesi yüksek ve biraz keskindi hakikaten, ama limonlu salatalarla ve özellikle cevizli baklava ile beraber çok hoş bir uyum yakaladı. Aslında aklımızda bir başka kuzenimin kendi yaptığı kırmızı şarabı denemek ve tatlı ile beraber halamın kendi üretimi olan likörü tatmak da vardı. Fakat nasılsa akıllardan çıkıverdi yahut midelerde yer kalmadı; işte bir şekilde fırsat olmadı. Son olarak ise yine babamın dolabından çıkardığımız Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut NV açıldı. Yine bir kaç yıl önce alınmış ve stoklanmış bu şampanya dolapta durdukça oksitlenmiş, düzleşmiş ve bir miktar gaz /köpük kaybetmiş gibi görünüyordu. Başka zaman olsa fevkalade moral bozucu olabilecek bu hadisenin üstünde kimse pek  fazla durmadı. - şimdi düşündüm de çok yazık olmuş, üzüldüm vallahi. Şarap dolabınız yoksa şaraplarınızı stoklamayınız efenim içiniz gitsin.

Böyleyken böyle. Güzel bir akşam oldu, üstümüzdeki ağırlık sabaha dönmek üzere de olsa bir geceliğine  hafifledi. Lakin unutmamak lazım bu kar da kalkacak, kış da bitecek. Ne de olsa her kışın bir baharı da vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder