Scavino'nun Barolo DOCG apelasyonu dahilindeki Castiglione Falletto'da,
2009 hasatından toplam ~8700 şişe üretilmiş bir tek bağ kırmızısı.
Kadifemsi dokulu olgun ve güçlü tanenleri, sağlam asiditesi ile entegre
%14, 5 alkol oranına sahip, güçlü, zengin ve kompleks bir barolo.
Barolo,
kuzey İtalya'nın Piemonte bölgesinde Nebbiolo üzümünden
üretilen DOCG etiketli bir kırmızı şarap apelasyonu. Şarap dünyasında,
güçlü tanenleri ve canlı asiditesi ile yıllanma potansiyeli yüksek
sofistike bir şarap olarak biliniyor. Karakteristik gülkurusu ve zift
nüanslarının eşlik ettiği parfümlü ve kompleks aroma yapısı ile öne
çıkıyor. Bir barolo kırmızısı şişelenmeden önce 18 ayı
fıçıda olmak üzere en az üç yıl dinlendirilse de, uzmanlar iyi bir
barolonun - rekoltesine ve teruarına da bağlı olarak - içilmeden önce
(toplamda) 5-10 yıl kadar bekletilmesini öneriyor.
Bric
del Fiasc, Hugh Johnson'ın 2017 şarap rehberinde en iyi 10 barolo
arasında gösterilmiş ve 2009 rekoltesi "içmeye hazır" olarak
işaretlenmiş. Burunda parfümlü, yoğun ve zengin; vanilya, kiraz, kakao,
karanfil, karabiber ve füme notalar damakta da devam etmekle birlikte,
inceden meyankökü ve arka burunda yoğun gül kurusu nüansları ekleniyor.
Şarabın çok katmanlı ve kompleks bir aroma profili var; zaman içinde
bazı notalar güçlenip öne çıkarken bazıları da incelip arka plana
geçiyor yada dönüşüyor. Canlı, hareketli ve yaşayan bir şarap. Her
yudumda insanın damağını boydan boya geçen yumuşak kadife dokusu oldukça
etkileyici (2009 rekoltesinde özellikle öne çıkmış). Baharatlı ve
meyvemsi bitimi ise uzun ve leziz.
Birkaç
yıl önce Paolo Scavino'nun Barolo DOCG'sını içmiş, genel olarak
beğenmiştik fakat tabi Bric del Fiasc kadar kompleks, yoğun ve sofistike
bir kırmızı değildi. Ayrıca belki biraz gençti, bu yüzden de fazlaca
delişmendi - yarım saat-1 saat havalandırmak zorunda kalmıştık.
Şimdiye kadar içtiğim en güzel kırmızılardan biri olan bu şişeyi 18°C'de,
kırmızı şarap eklenerek sotelenmiş borazan, sarıkız ve kültür mantarı
ile beraber hazırlanmış bir antrikot tabağının yanında açtık; çok iyi
uyum sağladı. (Ancak not etmekte fayda var; kekik ve türevi
baharatlarla oldukça uyumsuz olduğunu gözlemledik...)
Görsel: Frank Bernard Dicksee'nin Leila'sından bir kesit.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder