6 Ocak 2018 Cumartesi

Paolo Scavino Bric del Fiasc 2009 Barolo DOCG, İtalya

Scavino'nun Barolo DOCG apelasyonu dahilindeki Castiglione Falletto'da, 2009 hasatından toplam ~8700 şişe üretilmiş bir tek bağ kırmızısı. Kadifemsi dokulu olgun ve güçlü tanenleri, sağlam asiditesi ile entegre %14, 5 alkol oranına sahip, güçlü, zengin ve kompleks bir barolo. 

Barolo, kuzey İtalya'nın Piemonte bölgesinde Nebbiolo üzümünden üretilen DOCG etiketli bir kırmızı şarap apelasyonu. Şarap dünyasında, güçlü tanenleri ve canlı asiditesi ile yıllanma potansiyeli yüksek sofistike bir şarap olarak biliniyor. Karakteristik gülkurusu ve zift nüanslarının eşlik ettiği parfümlü ve kompleks aroma yapısı ile öne çıkıyor. Bir barolo kırmızısı şişelenmeden önce 18 ayı fıçıda olmak üzere en az üç yıl dinlendirilse de, uzmanlar iyi bir barolonun - rekoltesine ve teruarına da bağlı olarak - içilmeden önce (toplamda) 5-10 yıl kadar bekletilmesini öneriyor.

Bric del Fiasc, Hugh Johnson'ın 2017 şarap rehberinde en iyi 10 barolo arasında gösterilmiş ve 2009 rekoltesi "içmeye hazır" olarak işaretlenmiş. Burunda parfümlü, yoğun ve zengin; vanilya, kiraz, kakao, karanfil, karabiber ve füme notalar damakta da devam etmekle birlikte, inceden meyankökü ve arka burunda yoğun gül kurusu nüansları ekleniyor. Şarabın çok katmanlı ve kompleks bir aroma profili var; zaman içinde bazı notalar güçlenip öne çıkarken bazıları da incelip arka plana geçiyor yada dönüşüyor. Canlı, hareketli ve yaşayan bir şarap. Her yudumda insanın damağını boydan boya geçen yumuşak kadife dokusu oldukça etkileyici (2009 rekoltesinde özellikle öne çıkmış). Baharatlı ve meyvemsi bitimi ise uzun ve leziz.

Birkaç yıl önce Paolo Scavino'nun Barolo DOCG'sını içmiş, genel olarak beğenmiştik fakat tabi Bric del Fiasc kadar kompleks, yoğun ve sofistike bir kırmızı değildi. Ayrıca belki biraz gençti, bu yüzden de fazlaca delişmendi - yarım saat-1 saat havalandırmak zorunda kalmıştık. 

Şimdiye kadar içtiğim en güzel kırmızılardan biri olan bu şişeyi 18°C'de, kırmızı şarap eklenerek sotelenmiş borazan, sarıkız ve kültür mantarı ile beraber hazırlanmış bir antrikot tabağının yanında açtık; çok iyi uyum sağladı. (Ancak not etmekte fayda var; kekik ve türevi baharatlarla oldukça uyumsuz olduğunu gözlemledik...)

Görsel: Frank Bernard Dicksee'nin Leila'sından bir kesit.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder