15 Ocak 2018 Pazartesi

Roses de Jeanne Champagne Cote de Val Vilaine NV (2015), Fransa

Şampanyaların büyük bir çoğunluğu üzümlerini dışardan (Champagne bölgesindeki farklı üzüm yetiştiricilerinden) satın alan  büyük şarapevleri (Moët, Veuve Clicquot, Perrier, Bollinger, v.b) tarafından üretiliyor. Ancak son yıllarda kendi bağında yetiştirdiği üzümlerden şampanya üreten "şarap yetiştiricileri" sayısında önemli bir artış var. Roses de Jeanne (roz dö jan) şampanyasının yetiştiricisi Cédric Bouchard (Sedrik Buşar) da bu ekol içinde öne çıkanlardan biri.

Bouchard, şampanya üretmeye 2000 yılında başlamış ve yıldızı çabuk parlamış bir karakter. 2009'dan başlayarak, köpüklü şarabı sevmediğini söylediği ve şampanyasının açıldıktan sonra 1-2 saat havanlandırılmasını tavsiye ettiği "skandal" röportajları ile hakim şampanya algısına ters düşerek şarapseverlerin kalbini kazanmışa benziyor.* Ancak şunu da belirtmekte fayda var; Bouchard şampanyanın hakim üretim-tüketim kültürünü karşısına alırken sırtını Fransa'nın teruar odaklı bağcı-üretici geleneğine (Burgundy) dayamış durumda. Başka bir ifadeyle, kendisi diyor ki: şampanya bir "köpüklü" şarap diye, neden teruar odaklı, karakterli ve kompleks bir beyaz ol-a-masın.

İş bu sebep Roses de Jeanne, doğal yöntemlerle (tarım ilacı kullanmadan) üretilmiş bir tek bağ şampanyası. %100 Pinot Noir üzümünden yapılmış bir Blanc de Noirs (blan dö noar) ve Non-Vintage (NV) bir şampanya.** Mantarın emniyetinin üzerindeki Récoltant Manipulant ibaresi, bu şampanyanın üreticisinin, üzümlerinin %95'inin kendi bağından elde eden butik bir üretici / şarap 'yetiştiricisi' olduğunu gösteriyor. Etiketinin üzerinde bir de tarih verilmiş (2015); bu ise şampanyanın şişelenme - daha doğrusu mayasının alınıp şişesinin kapatılma (ing. disgorgement) - tarihi. Bu arada, arka yüzünde bağın parselinin mimari/teknik çiziminin yer aldığı etiket tasarımını çok yaratıcı ve başarılı buldum. Üzerinde eski ve büyük şatoların "eskiz"lerinin bulunduğu şarap etiketlerine ironik bir gönderme gibi okudum - şık hareket. sevdim. "parselin tadı" :)

Roses de Jeanne, orta gövdeli, ince ve bol köpüklü, diri asiditesi ile zarif, yumuşak, odaklı ve derinlikli bir şampanya. Burunda misket limonu, beyaz orman meyveleri ve turunçgillere özgü notalara çiçeksi nüanslar eşlik ediyor. arkadan şaraba derinlik veren oldukça hafif mayasıl notalar (brioche) hissediliyor. Damakta ise narenciye notaları hakim. Bitimi ise hoş, meyvemsi ve uzunca. Yılbaşı akşamı içtiğimiz bu şampanya henüz potansiyelini bütünü ile göstermiş değildi aslında. 1-2 yıla daha ihtiyacı olduğu izlenimini uyandırdı.

Nedense yemek uyumu biraz zor bir şarap kendisi; klasik balık ve deniz ürünü tabakları ile pek iyi geçindiği söylenemez. Aperatif bir şampanya denebilir bu nedenle. Konvansiyonel bir seçim olmasa da manchego peyniri ile iyi uyum sağladı gibi. Dolayısıyla peynir tabakları -özellikle koyun peyniri - ile beraber denenebilir...

* http://www.vinography.com/archives/2015/04/a_singular_expression_the_cham.html
** Blanc de Noirs (blan dö noar), kara üzüm cinsleri kullanılarak yapılan beyaz şampanya için kullanılan fransızca bir terim. Kelime anlamı "siyahların beyazı". Sadece beyaz üzüm cinsleri kullanılarak üretilmiş şampanyaya ise Blanc de Blancs (blan dö blan) deniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder