Pueblo Viejo (pueblo viyeho), İspanya'nın Rioja (riyoha) şarap bölgesinde üretilmiş DOCa statüsünde genç (joven) bir tempranillo- garnacha (grenache) harmanı. Etiketindeki "embotellado en la propiedad" ibaresi, şarabın yerinde (bağda, aynı arazide) üretilip şişelendiğini gösteriyor ki bu çoğu zaman şarabın kalitesi ile ilgili önemli bir gösterge.
Pueblo Viejo Joven yarı-saydam yakut kırmızısı renginde, orta gövdeli, dengeli, kadife tanenleri ile damakta kendini hissettiren, (taze olduğu söylenemezse de) olgun ve canlı bir aroma paletine sahip, çeşnili ve hoş bir yemek eşlikçisi. Uygun fiyatı (26tl idi sanırım) ile de iyi bir fiyat/kalite şarabı gibi duruyor. Gerçi %14 alkol oranını (iki kişilik bir yemekte içmek için) biraz fazla buldum ama entegre ve dengeli bir şarap olduğu için çok rahatsız edici olmadığını da söylemeliyim. -yine de en azından %13-13,5 civarında olsaymış keşke dedim.*
Oldukça yoğun ve parfümlü bir buruna sahip. Vanilya ve hindistan cevizine, derimsi-tütünümsü bir rayiha ile çevrelenmiş olgun kiraz ve inceden kuru incir notaları eşlik ediyor. Vanilya aroması, tempranillo üzümününün karakteristik aromalarından biri olmasına rağmen, "joven" (genç) olarak etiketlenmiş bir şaraptan bu denli yoğun bir vanilya (ve hindistan cevizi) kokusu almak oldukça şaşırtıcı.** Orta damağı, burun kadar yoğun ve aromatik değil açıkçası. Ayrıca daha dilue ve daha herbal. Kiraz, meyankökü, yeşil biberle beraber hafif bitter nüanslar hissediliyor. Vanilya ve tütünümsü notaların hakim olduğu kısa bir bitimi var.
Pueblo Viejo'yu hafta sonu domates soslu parmesanlı makarnanın yanında açtık, pek yakıştı... Domates sosunun asidi ile iyi geçindi, sosun içindeki baharatlarla da uyumluydu. Havalandırmaya yada karafa almaya gerek duymadık -oldukça stabil bir kırmızı. Ama açmadan önce 16-17°C'e kadar soğuttuk - şarabı önerilen sıcaklıkta tüketmek hakikaten çok fark ediyor.
Not:
*Pek çok şarap uzmanı, eğer şarabın dengesi iyi kurulmuşsa, alkolün bir değerlendirme kıstası olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Oysa iki kişinin yemeğin yanında açtığı bir şişe şaraptaki alkol oranı, şaraptan, yemekten ve muhabbetten alınan keyfi doğrudan etkiliyor. Uzmanların kadehten bir yudum alıp ağızlarında çevirip tükürdüğü şarap tadım deneyimi ile zamana yayarak sevdiklerinizle yudumladığınız şarabın deneyimi arasında dağlar kadar fark var. Bence açılan 1 şişe şarap iki kişilik bir yemek boyunca muhabbetten ve yemekten alınan keyfi balyoz gibi ezmemeli. Dolayısıyla uzmanların tercihlerini etkilemediği söylense de benim tercihlerimi doğrudan etkiliyor.
** İspanyol şarap yasalarına göre "joven" şaraplar fıçıya girmek zorunda değil. Ama bu şarapta yoğun bir yeni fıçı etkisi var gibi. Dolayısıyla bir yıldan az da olsa fıçı görmüş olması gerek diye düşünüyorum...
Pueblo Viejo'yu hafta sonu domates soslu parmesanlı makarnanın yanında açtık, pek yakıştı... Domates sosunun asidi ile iyi geçindi, sosun içindeki baharatlarla da uyumluydu. Havalandırmaya yada karafa almaya gerek duymadık -oldukça stabil bir kırmızı. Ama açmadan önce 16-17°C'e kadar soğuttuk - şarabı önerilen sıcaklıkta tüketmek hakikaten çok fark ediyor.
Not:
*Pek çok şarap uzmanı, eğer şarabın dengesi iyi kurulmuşsa, alkolün bir değerlendirme kıstası olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Oysa iki kişinin yemeğin yanında açtığı bir şişe şaraptaki alkol oranı, şaraptan, yemekten ve muhabbetten alınan keyfi doğrudan etkiliyor. Uzmanların kadehten bir yudum alıp ağızlarında çevirip tükürdüğü şarap tadım deneyimi ile zamana yayarak sevdiklerinizle yudumladığınız şarabın deneyimi arasında dağlar kadar fark var. Bence açılan 1 şişe şarap iki kişilik bir yemek boyunca muhabbetten ve yemekten alınan keyfi balyoz gibi ezmemeli. Dolayısıyla uzmanların tercihlerini etkilemediği söylense de benim tercihlerimi doğrudan etkiliyor.
** İspanyol şarap yasalarına göre "joven" şaraplar fıçıya girmek zorunda değil. Ama bu şarapta yoğun bir yeni fıçı etkisi var gibi. Dolayısıyla bir yıldan az da olsa fıçı görmüş olması gerek diye düşünüyorum...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder